«Ο πρωθυπουργός ανέλαβε την πολιτική ευθύνη ευθύς αμέσως και ανήγγειλε αυτό το οποίο ήδη γίνεται, δηλαδή σε αυτό υπάρχει μία συνέχεια και μία συνέπεια λόγων και πράξεων, απλώς επέλεξε τον δικό του χρόνο των πράξεων και όχι τον χρόνο, που μπορεί να του υποδεικνύει η αντιπολίτευση ή κάποια βιαστική αντίδραση της πρώτης στιγμής», δήλωσε ο κ. Ξυδάκης, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΑΠΕ-ΜΠΕ.
βυρωνας παλιες φωτογραφιες
«Και έπρεπε, αλλά και ήταν αναμενόμενη, την είχε εξαγγείλει ουσιαστικά ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο, όταν είπε ότι αυτή τη στιγμή δίνουμε μία μάχη, θα μελετήσουμε τι έγινε και τι δεν έγινε», είπε ο κ. Ξυδάκης για την αποδοχή της παραίτησης του κ. Τόσκα από τον πρωθυπουργό, προσθέτοντας πως «αφενός πρόκειται για εξαγγελθέν γεγονός, αφετέρου είναι μια υλοποίηση αυτού που λέγεται ανάληψη πολιτικής ευθύνης».
«Η πολιτική ευθύνη», διευκρίνισε ο κ. Ξυδάκης, «δεν καταμετράται μόνο με επιχειρησιακά λάθη, καταμετράται και με την ευαισθησία που δείχνει ένας πολιτικός απέναντι σε μια πρωτοφανή ανθρώπινη τραγωδία και κάποιος πρέπει να σηκώσει ένα μέρος του βάρους αυτού, να συμμετάσχει πολιτικά σε αυτό το πάνδημο πένθος».
«Ήταν μια τραγωδία που δοκίμασε όλη την ελληνική κοινωνία, τα αίσθηματά της, το αίσθημα ασφάλειας που έχει απέναντι στα φυσικά φαινόμενα και οι εκπρόσωποι του κράτους πρέπει να συμμετέχουν σε αυτή την αναγκαία κοινωνική τελετουργία, είναι μία αναγκαία πολιτική πράξη το να παραιτηθείς ή να απομακρυνθείς», υπογράμμισε.
Σε ό, τι αφορά τους παράγοντες που συνετέλεσαν στην τραγωδία, ο κ. Ξυδάκης σημείωσε: «Υπάρχουν ασυνέχειες και στον τρόπο της διοίκησης και μεγάλες ασυνέπειες ως προς τους κανόνες ασφαλείας και της σοβαρής οργάνωσης του δημόσιου χώρου. Και η Μάνδρα και το Μάτι δείχνουν έναν τρόπο οργάνωσης του δημόσιου χώρου και οργάνωσης των κοινωνιών μας και το λιγότερο που μπορούμε να πούμε είναι ότι είναι ανορθολογικός και μυωπικός, δηλαδή υπερισχύει ένα βραχυπρόθεσμο ατομικό συμφέρον και του μεσοπρόθεσμου και του μακροπρόθεσμου συλλογικού συμφέροντος, ακόμη και της ασφάλειας της ζωής, της περιουσίας».
«Γνωρίζουμε ότι δεν πρέπει να χτίζουμε πάνω σε ρέματα, ότι δεν πρέπει να μπαζώνουμε τα ρέματα, γνωρίζουμε ότι δεν πρέπει να κλείνουμε τις παραλίες, γνωρίζουμε ότι πρέπει να έχουμε ρυμοτομία και δημόσιους χώρους και χώρους ασφαλείας, παρόλα αυτά υπάρχουν γεωγραφικές περιοχές στην Ελλάδα που αυτό δεν συμβαίνει [...] Υπάρχει μία αβελτηρία διαχρονική και μια νοοτροπία ότι δεν θα συμβεί το κακό, αλλά όταν συμβεί είναι πολύ αργά», παρατήρησε.
Αναφερόμενος στην ολοκλήρωση - στις 21 Αυγούστου - του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε: «Είναι ένα ιστορικό σημείο η 21η Αυγούστου, το οποίο παίρνει μία άλλη σημασία, που μακάρι να είναι πιο διδακτική και πιο παραγωγική για τη σκέψη μας, αφού έχει μεσολαβήσει αυτό το τραγικό γεγονός, το οποίο πρέπει να μας βάλει να σκεφτούμε πώς οργανώνουμε τις πόλεις μας και τις ζωές μας και την ασφάλειά μας».
καρτες μεσων μεταφορας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου